Δραστηριότητες

Πεζοπορία

Αναρρίχηση

Ορειβασία

Ορεινό Τρέξιμο

Ορεινή Ποδηλασία 

Αλεξίπτωτο Πλαγίας

Διαδρομές 4×4

Canyoning

Horsing

Θαλάσσια Σπορ

Πεζοπορία

Η πεζοπορία είναι η πιο διαδεδομένη δραστηριότητα σε όλες τις ηλικίες. Ο Όλυμπος, είναι παγκοσμίως γνωστό για τον φυσικό πλούτο του, προσφέροντας πολυάριθμες διαδρομές και μονοπάτια, με εύκολο ή απαιτητικό βαθμό δυσκολίας για κάθε πεζοπόρο.

Ανάλογα, λοιπόν, με τη φυσική σας κατάσταση ή τις δυνατότητές σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις πολλές διαδρομές του πανέμορφου βουνού μας, το οποίο σίγουρα θα σας ανταμείψει με τις σπάνιες ομορφιές του.

Θα γνωρίσετε έτσι τον φυσικό πλούτο του Ολύμπου, θα απολαύσετε τα σπάνιας ομορφιάς τοπία του, ενώ ταυτόχρονα θα μάθετε για τους μύθους και την ιστορία του, στο πέρασμα των αιώνων.

Για όλες τις διαδρομές του Ολύμπου, μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από τα καταφύγια.

Πηγή www.dion-olympos.gr

Αναρρίχηση

O Μύτικας είναι η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας, δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων, με ύψος 2918 μέτρα. Ο Μύτικας μαζί με το Στεφάνι, την τρίτη ψηλότερη κορυφή, σχηματίζουν τις δύο πλευρές ενός τριγώνου.

Είναι δύο τα μονοπάτια που οδηγούν στον Μύτικα και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Στην αρχή σχεδόν του καθενός, βρίσκονται τα τρία από τα τέσσερα καταφύγια του Ολύμπου, “Γιόσος. Αποστολίδης” (το υψηλότερο καταφύγιο της Ελλάδος στα 2.700μ), “Χρήστος Κάκκαλος” (2.640μ) και το καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός” (2.100μ.).

Στις κορυφές του Ολύμπου (Μύτικα, Στεφάνι, Σκολιό, Σταυραϊτιές, Καλάϊα) έχουν αναπτυχθεί περίπου 68 αναρριχητικές διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η κάθε μια. Όμως υπάρχουν πλάγιες για αναρρίχηση και χαμηλά, στο αναρριχητικό πεδίο της Ζηλνιάς, το βόρειο αντέρεισμα του ποταμού Ενιπέα.

ΠΕΔΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ – ΜΥΤΙΚΑΣ – ΚΑΖΑΝΙΑ – ΖΗΛΝΙΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ “ΛΑΚΚΟΥ” – ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ – ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ

Πηγή www.dion-olympos.gr

Ορειβασία

Για όλους όσοι θέλουν να φτάνουν στα άκρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να κατακτήσουν την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Οι κύριες ορειβατικές διαδρομές που διατρέχουν τον Όλυμπο είναι εννέα και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Η πιο δημοφιλής είναι αυτή που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια, μέσω του φαραγγιού του Ενιπέα (ορειβατικό μονοπάτι Ε4). Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια (στη θέση «Γκορτσιά»), ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (υψόμ. 2.600 μ.) και από εκεί για τις ψηλότερες κορυφές του βουνού.

Μονοπάτια, πλαγιές, απόκρημνα φαράγγια, κορυφές, ο ‘Όλυμπος καλεί κάθε ορειβάτη, να ανακαλύψει τη φυσική του ομορφιά και να βιώσει από κοντά την «ενέργεια» του μυθικού βουνού.

Όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις ορεινές διαδρομές, τα μονοπάτια και τα καταφύγια μπορείτε να τις δείτε στην κατηγορία Ορεινές Διαδρομές.

Πηγή www.dion-olympos.gr

Ορεινό Τρέξιμο

Με πρωταγωνιστή τον OLYMPUS MARATHON το μεγάλο αθλητικό γεγονός του Ολύμπου, με τη συμμετοχή κορυφαίων μαραθωνοδρόμων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν πολλές ακόμη αθλητικές διοργανώσεις.

Η άρτια οργάνωση όλων των αγώνων ορεινού τρεξίματος, συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση και τη συμμετοχή πολλών αθλητών.

Πηγή www.dion-olympos.gr

Ορεινή Ποδηλασία

Δεκάδες επιλογές διαδρομών ορεινής ποδηλασίας υπάρχουν στον Όλυμπο, Μία πλειάδα μονοπατιών και δασικών δρόμων, σε όλες τις κλίσεις, προσφέρουν σε κάθε ποδηλάτη,  ξεχωριστές εμπειρίες, ενέργεια αλλά και γνώση για την πηγή της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.Οι διαδρομές μπορούν να συνδυάσουν τόσο βουνό και θάλασσα, όσο και θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας.

Πηγή www.dion-olympos.gr

Αλεξίπτωτο Πλαγίας

Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τη μοναδική ελευθερία, που προσφέρει η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Είναι ένας περιπετειώδης, αλλά και υπέροχος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τις ομορφιές του τόπου μας από ψηλά.

Απογείωση για αλεξίπτωτο πλαγιάς, δίπλα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στον Παλαιό Παντελεήμονα, σε έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους απογείωσης της Ευρώπης. Απολαύστε μια μοναδική θέα από το κάστρο του Πλαταμώνα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις ακτές της Πιερίας.

Οι ένθερμοι θιασώτες του αθλήματος, ή οι αρχάριοι, με τη βοήθεια ειδικά εξειδικευμένων και έμπειρων συνοδών, μπορούν να απελευθερωθούν από ότι τους «κρατάει δεμένους στη γη» και να χαρίσουν για λίγο στον εαυτό τους, πολύτιμες στιγμές ελευθερίας και ψυχικής ηρεμίας. Πετώντας από τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, προσγειώνονται στις υπέροχες παραλίες στην ακτογραμμή του Δήμου μας.

Πηγή www.dion-olympos.gr

Διαδρομές 4x4

Περιπέτεια, ψυχαγωγία με ένταση, δυνατότητα εξερεύνησης, συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο και συγκαταλέγονται στις δραστηριότητες που μπορεί κανείς να επιδοθεί, χρησιμοποιώντας οχήματα παντός εδάφους 4×4 στους δασικούς δρόμους του Ολύμπου και των Πιερίων όρων, στα δάση και στις εκβολές των ποταμών της περιοχής.

Canyoning

Το canyoning είναι η διάσχιση φαραγγιών, ακολουθώντας τη φυσική πορεία των νερών, προσπερνώντας κάθε εμπόδιο, χρησιμοποιώντας και τεχνικά μέσα.
Για τους λάτρεις αυτής της δραστηριότητας, ο Όλυμπος σας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, στα φαράγγια του Ενιπέα, της Αγίας Κόρης και του ρέματος Ορλιάς.

Θαλάσσια Σπόρ

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, διασχίζεται από μία τεράστια ακτογραμμή, προσφέροντας σε κάθε επισκέπτη χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανα νερά.
Οι εραστές των θαλασσίων αθλημάτων, μπορούν να θαυμάσουν τις ακτές του Ολύμπου και τον υδάτινο κόσμο.
Ποδήλατο, κανό, θαλάσσιο σκι, windsurfing, φουσκωτά παιχνίδια παραλίας, σας χαρίζουν ένα υπέροχο θαλασσινό ταξίδι στις Παραλίες του Ολύμπου.

Horsing

Στους πρόποδες του Ολύμπου στο Λιτόχωρο θα βρείτε το σύλλογο ιππασίας OLYMPUS HORSE RIDING CLUB. Η γαλήνια ηρεμία του τοπίου το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη της περιοχής.

Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με θέα την θάλασσα και το βουνό των Θεών, οι λάτρεις της ιππασίας θα έχουν την χαρά να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία με άλογα.