Καταρράκτες Ολύμπου

Καταρράκτες στο Ρέμα Ορλιά

Περιοχή Δίον – Ρέμα Ορλιά

Αυτοκίνητο – 26 χμ. / 27 λεπτα

Καταρράκτες στα Πριόνια

Περιοχή Λιτόχωρο – Πριόνια

Αυτοκίνητο – 30 χμ. / 42 λεπτά

Ρέμα Ορλιά ένας φυσικός παράδεισος

Για να φτάσετε στους καταρράκτες Ορλιά στον Όλυμπο από την Εθνική Οδό, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Δίον -> προς “Καταφύγιο Κορομηλιά” -> προς  “Όλυμπος”. Στα 4 χλμ. περίπου θα συναντήσετε το εξωκλήσι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης οπού εκεί αφήνετε το αυτοκίνητο.

Σε 10μ. στο δρομάκι φτάνετε στον μικρό από τους δυο καταρράκτες σε μια μικρή λίμνη με κρυστάλλινα παγωμένα νερά.
Πριν το μικρό καταρράκτη, στο βράχο που βρίσκετε στα δεξιά ακολουθείτε το μονοπάτι και σε δύο λεπτά θα βγείτε στο πιο ψηλό καταρράκτη, όπου δημιουργεί μεγαλύτερη και πιο βαθιά λίμνη με σμαραγδένια νερά. Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται τους καταρράκτες για μπάνιο και πικνίκ.

Στη διασταύρωση με τους καταρράκτες στα 9 χλμ. βρίσκετε το καταφύγιο Κορομηλιά σε υψόμετρο 1.100μ, διαθέτει κατάλυμα για ύπνο και φαγητό. Με πεζοπορία από μονοπάτι παράλληλο του ρέματος  Ορλιά με διάρκεια ανάβασης 2.5 ώρες για εκπαιδευμένους οδοιπόρους. Με αυτοκίνητο 35-40 λεπτά από χωματόδρομο.

Ιδανική εποχή για τη διαδρομή αυτή είναι οι καλοκαιρινή μήνες, αφού λιώσουν τα χιόνια, καθώς αυτά τροφοδοτούν τα ρέματα. Επίσης, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει μια πληθώρα δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και canyoning.

 

Πηγή: www.topoguide.gr -> δείτε εδώ

Πηγή: www.maxmag.gr   -> δείτε εδώ

Καταρράκτες στα Πριόνια

Στη πάνω μεριά  του Λιτόχωρου στην περιοχή «Μύλοι», ξεκινάει το ορειβατικό μονοπάτι Ε4, το οποίο διασχίζει το μαγευτικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα και καταλήγει στα «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα (1100 μ.).

Στη διαδρομή θα απολαύσετε, λίμνες με κρυστάλλινα νερά, ξύλινα γεφυράκια, πυκνό δάσος, σπάνια φυτά και δέντρα. Όλα μαζί προσδίδουν στο τοπίο σπάνια ομορφιά και ανταμείβουν τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο.

Επίσης στη διαδρομή θα συναντήσετε τη σπηλιά του Αγίου Διονυσίου όπως λένε έζησε εκεί ως ερημίτης ο Άγιος Διονύσιος.

Τη Μονή του Αγίου Διονυσίου, Κρυμμένη μέσα στο πευκοδάσος που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος το μονοπάτι οδηγεί στους όμορφους καταρράκτες του Ενιπέα, όπου υπάρχει μια πανέμορφη φυσική «πισίνα» για να κολυμπήσεις.

 

Πεζοπορία:

Διάρκεια: 6 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 1000 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος: 12,4 χλμ

Πηγή: www.dailythess.gr δείτε εδώ